Defyra.nu

"Endast den som sover gör inga fel." - Ingvar Kamprad

Testa äta hummer

Hummer är något de flesta förknippar med lyx, nyårsmiddagar och att det är dyrt att köpa. Förvisso så kostar den ju en del, men vet ni vad, det är det värt! Du kan med fördel köpa hummer online och få den levererad direkt till din dörr!

Hummer

Homarus gamarus är det latinska namnet på hummer. Det är ett kraftigt kräftdjur med fem par ben. De klor den har är kraftiga men olika. Det är dels en kraftig krossklo och en klenare saxklo. Den kan vara antingen höger- eller vänsterhänt. 

En hummer är svart eller blåsvart, ibland med orange eller vita toner. Hummern kan bli 50 cm lång och väga upp till 5 kg men vanligtvis ligger vikten mellan 0,5-1 kg. Hannen har kraftigare klor och smalare bakkropp än honan.

Hummern förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Den föredrar hårda bottnar på grunt vatten med sten och grus där den kan bygga en bohåla att gömma sig i under dagen.

Gratinerad hummer

En av de mest vanliga rätter man kan göra med hummer är att gratinera den. Här har ni ett bra recept:

1 kg Hummer
1 st krukor Persilja - färsk
1 st klyftor Vitlök Vanlig
1 st Citron - Eko
50 g Parmesanost
1 krm Flingsalt
25 g Mat & Bak Smör
20 g Machesallat

Tillagning
1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Dela hummern på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.

3. Plocka ur köttet ur hummerstjärten. Ta bort och släng magsäcken från skalhalvorna som sitter längst upp mot huvudet. Lägg hummerhalvorna på en ugnsplåt.

4. Grovhacka hummerköttet och blanda med finhackad persilja, riven vitlök, rivet citronskal, riven parmesanost och flingsalt i en skål.

5. Fördela hummerblandningen i hummerhalvorna på plåten. Klicka över smör och gratinera i ugn i 12-15 min.

Lägg upp de gratinerade humrarna på ett fat eller på tallrikar. Riv över lite extra parmesanost och dekorera med machésallad och citronklyftor.

14 May 2021