Defyra.nu

"Endast den som sover gör inga fel." - Ingvar Kamprad

Hur ofta byts fönster?

Hur vet man att det är dags att byta fönster och hur ofta ska det göras i ett hus egentligen? Grejen är att fönster är inget som byts jätteofta, men intervallet beror på vad det är för material. Om det är träkarmar, pvc fönster, glas, eller annat. Sedan kan det även vara att de gått sönder före den rekommenderade tidsintervallen, så då är det ju bara att byta. 

Olika typer av fönsterkarmar och glas

Det är som sagt flera faktorer som spelar in hur ofta fönster ska bytas ut. Idag finns det tre typer av fönsterkarmar. Det är  trä, aluminium och plast. Trä-och plastfönster bör bytas ut med 30 års intervall medan aluminium klarar cirka 50 år. Dock är det så att träkarmar, de ska underhållas, cirka vart sjunde år. 

Fönstrens livslängd kan även variera beroende på byggnadens läge, faktorer som sol, havsvindar och avgaser kan göra att livslängden minskar.  Även fönstrens andra delar som kitt och beslag bör ses över. För kitt är rekommendationen att byta ut det cirka vart femte år.

Glas håller länge och det är egentligen endast om det uppstått en skada de behöver bytas ut. Däremot väljer många att byta ut gamla glasrutor mot moderna av flera anledningar.

Välja rätt fönster

Varje fönster oavsett material har ju alla egna för- och nackdelar. Plastfönstren är billiga men svåra att laga. Aluminiumfönstren håller länge och är lätta att sköta om men är betydligt dyrare än de andra. Träfönster passar till de flesta hus och är lätta att måla om och laga men kräver ganska mycket underhåll.

9 Mar 2022