Defyra.nu

"Endast den som sover gör inga fel." - Ingvar Kamprad

Vad är en inverter?

Att svara på vad en inverter är för något skulle kunna ta en halv evighet, eller till och med en hel om man vill bli teknisk och snöa in sig på detaljer. Eller så kör man en lite simplare modell på förklaring. Har du någon gång sett en bil med ett 220 volts uttag inne i bilen? Har du då också funderat på hur det går till att förvandla de 12 volt som kommer från bilbatteriet till 220 volt? 

Med en växelriktare! Eller converter, inverter eller vad man nu väljer att kalla den. Den tar ström från ett batteri och förstärker den och vips kan du använda en hårtork i bilen, eller driva ett kylskåp i stugan vid havet. Jag ska inte försöka förklara mer exakt, det gör de mycket bättre på inverterbutiken. Så med lekmannatermer skulle man kunna säga att en inverter är en strömförstärkare.

Drar det inte ur batteriet?

Jovisst, självklart så kommer batteriet att ta slut om du använder en inverter för att skapa starkare ström. Ett 12 volts batteri som driver en inverter kommer att ta slut snabbare ju fler produkter som är inkopplade. Själva invertern drar inte nån större mängd ström utan de saker du kopplar in är det som styr. 

Så ska du ha en inverter i sommarstugan se då till att ha ett batteri i reserv så du kan ladda det andra under tiden - med hjälp av invertern som samtidigt driver allt det andra du behöver i stugan. 

17 Dec 2021