Defyra.nu

"Endast den som sover gör inga fel." - Ingvar Kamprad

Snart dags för vinterdäck

Det är snart dags att tänka på att sätta på vinterdäck på bilen. Hösten är redan här och det dröjer nog inte länge till innan vintern är över oss. På vissa håll i Sverige snöar det ju redan. Vi har ju en lag som säger att man måste ha på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Är det dubbade däck så får man sätta på dem den 1 oktober och ha på dem till 15 april.Andra perioder är tillåtna om det råder vinterväglag.

Lika bra att se över sommardäcken

När man byter till vinterdäck så är det bra att kika över sina sommardäck. och se till så att de är fräscha och inte för gamla. Det gummi som är i sommardäck får en sämre friktion ju äldre däcken blir. Mönsterdjupet bör vara 3 mm och inte understiga 1,6 mm. Ser man att de börjar närma sig gränsen när man tar av dem inför byte så är det bra att se till att köpa nya inför sommarsäsongen. Är de fortfarande bra kvalitet så kan man se till att förvara dem rätt fram tills det är dags att åter igen byta däck.

Vad man ska tänka på när det gäller däck

Man bör se till att man skaffar sig vinterdäck och sommardäck som passar alla ens behov och man kan få hjälp av exempelvis Nordendäck för att hitta rätt sorts däck som är anpassade för bilen och körstilen. Det finns faktorer som är viktiga att tänka på när man ska välja vinter- eller sommardäck och dessa är:

  • Däckens livslängd blir påverkade av saker så som körstil och vad man har för hastighet
  • Årstider och vägbeläggningar kan påverka ens däck
  • Man bör ta hand om sina däck och förvara dem rätt, de ska lagras mörkt, svalt och torrt. Är de utslitna bör nya införskaffas
  • Montera dina nyköpta däck på hösten, det förlänger livslängden
14 Nov 2014